Labiacorrectie wat zijn de resultaten en ervaringen
05 december 2019 

Labiacorrectie wat zijn de resultaten en ervaringen

Een labiacorrectie is de nette verwoording voor een schaamlipcorrectie. Dat betekent letterlijk dat er een stukje van de schaamlippen verwijderd wordt om deze vervolgens kleiner te maken. Het is een operatie die heel veel uitgevoerd wordt en vooral populair is onder de jonge generatie. Het is geen ingrijpende behandeling maar eenmaal ondergaan dan kun je niet meer terug. Hier lees je alles over de risico’s, voordelen, ervaringen, verwachting en herstel.

Wanneer je een labiacorrectie ondergaat dan doe je dat met een reden. Wat de reden ook is, de behandeling wordt nooit vergoedt door de verzekering. De behandeling is niet extreem duur waardoor het een populaire en laagdrempelige behandeling is. Veelvoorkomende redenen zijn:

  • Ongemak tijdens alledaagse dingen zoals zitten, fietsen en lopen;
  • Ontevreden omdat de schaamlippen te lang zijn of te ver uitsteken ;
  • Verkleuring van de schaamlippen;
  • Onzekerheid over de grootte van de schaamlippen: dit kan leiden tot de keuze om niet meer intiem met iemand te zijn.
schaamlipcorrectie voor en na

Labiacorrectie voor en na

Risico’s schaamlipcorrectie

Er kleven wel wat risico’s aan een labiacorrectie. Zo heb je de kans op ontstekingen van de open wond. Als dat gebeurt dan is dat meestal over een klein gedeelte van de wond. Dit kan ontstaan wanneer er teveel spanning staat op de hechting. Soms komt er dan een ontsteking bij kijken dus maak op tijd een afspraak om dit te voorkomen.

Risico op asymmetrie: er is altijd een kans dat er ongelijkheid ontstaat tussen de schaamlippen. De arts probeert dit natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen maar de kans is altijd aanwezig. Schaamlippen zijn sowieso niet precies gelijk dus houd daar wel altijd rekening mee. Of bespreek het van te voren goed met je behandelend arts. Dan weet je ook wat je te wachten staat en wat het resultaat zal zijn.

Nabloeding van de wond. Dit komt best wel vaak voor. Wat je het beste kunt doen is even flink druk uitoefenen op de wond. Doe dit met een schone doek. Houd de doek er minimaal 10 minuten goed tegenaan om de bloeding te stoppen. Als dat onvoldoende helpt moet er mogelijk een bloedvaatje dicht gebrand worden.

Verwachting en herstel

Wat je kunt verwachten van de labiacorrectie is dat je direct resultaat hebt. Het herstel verloopt in de meeste gevallen goed en vrij snel. De eerste twee weken zijn de ingekorte schaamlippen pijnlijk en opgezwollen. Het is in het begin niet prettig om een strakke broek te dragen, lang te zitten of te fietsen. Na twee tot drie weken is de wond meestal alweer genezen. Tot dit moment raden wij af om:

  • Te zwemmen
  • In bad te gaan
  • Te vrijen
  • Maandverband te dragen
  • Te fietsen
schaamlipverkleining

Schaamlipcorrectie met Vtight gel

Labiacorrectie voor- en nadelen

De voordelen van een labiacorrectie zijn natuurlijk dat je afkomt van je probleem. Bij ongemak en onzekerheid is het hartstikke fijn dat de labiacorrectie mogelijk is. Maar kijk ook altijd even kritisch naar de risico’s voordat je de behandeling ondergaat. Vind je de risico’s het overwegen waard dan kun je er gewoon voor gaan. Heb je een partner? Bespreek de overweging dan ook altijd even met hem of haar. Sta je dan nog steeds achter je besluit? Maak dan gewoon een afspraak en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Reactie plaatsen