Bekkenbodem en bevalling

Bekkenbodem en bevalling

Een bevalling kan een grote impact hebben op de bekkenbodem. Tijdens de bevalling wordt de bekkenbodem sterk uitgerekt en kan er sprake zijn van beschadiging. Het is daarom belangrijk om je bekkenbodem gezond te houden tijdens en na de bevalling.

De rol van de bekkenbodem tijdens de bevalling

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling. De spieren van de bekkenbodem moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de baby en de druk van de weeën op te vangen. Tijdens de bevalling worden de spieren van de bekkenbodem sterk uitgerekt om de baby door het geboortekanaal te laten passeren. Het is daarom belangrijk om de bekkenbodem voor te bereiden op de bevalling en deze gezond te houden.

Bekkenbodemspieren na de bevalling

Bekkenbodemoefeningen tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om je bekkenbodem gezond te houden tijdens de zwangerschap. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij helpen. Door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen, kun je de spieren van de bekkenbodem versterken en deze voorbereiden op de bevalling.

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je bekkenbodem te versterken. Een eenvoudige oefening is het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Je kunt deze oefening doen terwijl je zit, staat of ligt. Span de spieren van je bekkenbodem aan alsof je urine wilt ophouden en houd deze spanning vast voor een paar seconden. Ontspan daarna de spieren weer. Herhaal deze oefening een aantal keer per dag.

Een andere oefening is het liften van de bekkenbodem. Ga op handen en knieën zitten en adem rustig in en uit. Adem in en bij het uitademen trek je de spieren van de bekkenbodem omhoog alsof je probeert een ballon op te blazen. Houd deze spanning vast voor een paar seconden en ontspan daarna weer. Herhaal deze oefening een aantal keer per dag.

Bekkenbodemoefeningen na de bevalling

Na de bevalling is het belangrijk om je bekkenbodem te laten herstellen. Het kan zijn dat de bekkenbodemspieren beschadigd zijn tijdens de bevalling en het is daarom belangrijk om deze spieren te laten herstellen voordat je weer begint met oefenen.

Als je bent bevallen, kun je het beste starten met het doen van bekkenbodemoefeningen zodra je je daar goed genoeg voor voelt. Begin rustig en bouw de intensiteit langzaam op. Begin bijvoorbeeld met het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren terwijl je zit, staat of ligt. Na verloop van tijd kun je de intensiteit van de oefeningen opbouwen door bijvoorbeeld het aantal herhaling te vergroten.

bekkenbodem oefeningen voor thuis

Zorg er ook voor dat je na de bevalling voldoende rust neemt en de bekkenbodem niet te zwaar belast. Probeer zware inspanningen te vermijden en bouw het sporten rustig op. Het kan ook helpen om hulp te vragen bij het tillen van zware voorwerpen of bij het verzorgen van de baby.

Als je na de bevalling merkt dat je last hebt van urineverlies of andere bekkenbodemproblemen, raadpleeg dan een arts of bekkenfysiotherapeut. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste oefeningen en behandelingen om je bekkenbodem weer gezond te maken.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het normaal is dat het herstel van de bekkenbodem na de bevalling enige tijd kan duren. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en forceer niets. Met de juiste zorg en aandacht kun je je bekkenbodem gezond houden en genieten van een zelfverzekerd en gezond leven.

Reactie plaatsen