Versterk bekkenbodem voorkom urineverlies

Versterk bekkenbodem voorkom urineverlies

Versterk je bekkenbodem en voorkom urineverlies

Urineverlies is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen, vooral na een zwangerschap of naarmate we ouder worden. Een verzwakte bekkenbodem kan bijdragen aan urineverlies en kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we enkele eenvoudige en effectieve tips en trucs om je bekkenbodem te versterken en urineverlies te voorkomen.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spiergroep die zich onderaan het bekken bevindt. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de organen in het bekken, zoals de blaas, baarmoeder en endeldarm. Een zwakke bekkenbodem kan leiden tot urineverlies, fecale incontinentie en verzakking van de organen in het bekken.

Oorzaken van een verzwakte bekkenbodem

Een verzwakte bekkenbodem kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Zwangerschap en bevalling
  • Overgewicht
  • Veroudering
  • Overmatig hoesten
  • Chronische obstipatie
  • Gewichtheffen

Hoewel het natuurlijk is dat de bekkenbodem na verloop van tijd verzwakt, zijn er verschillende manieren om deze te versterken en urineverlies te voorkomen.

Tips en trucs om de bekkenbodem te versterken

1. Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen, ook wel Kegeloefeningen genoemd, zijn de meest effectieve manier om de bekkenbodem te versterken. Deze oefeningen kunnen overal worden uitgevoerd en zijn eenvoudig te doen. Het gaat erom de spieren rond de intieme zone aan te spannen en deze gedurende 10 seconden vast te houden. Ontspan de spieren vervolgens en herhaal dit 10 keer. Probeer deze oefeningen dagelijks te doen voor het beste resultaat.

2. Houding

Een goede houding kan bijdragen aan het versterken van de bekkenbodem. Probeer rechtop te zitten of te staan, en houd je buikspieren lichtjes aangespannen. Dit helpt bij het ondersteunen van de bekkenbodem en het voorkomen van urineverlies.

3. Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan bijdragen aan een verzwakte bekkenbodem en urineverlies. Door een gezond gewicht te behouden, kun je de druk op de bekkenbodem verminderen en deze helpen te versterken.

4. Vermijd overmatig hoesten

Overmatig hoesten kan bijdragen aan een verzwakte bekkenbodem en urineverlies. Probeer daarom te voorkomen dat je te vaak hoest, bijvoorbeeld door te stoppen met roken of door een arts te raadplegen als je last hebt van een chronische hoest. Het gebruik van hoestonderdrukkende middelen kan ook helpen om overmatig hoesten te verminderen.

5. Voeding

Een gezonde voeding kan bijdragen aan een gezonde bekkenbodem en het voorkomen van urineverlies. Probeer een dieet te volgen dat rijk is aan vezels en voldoende water te drinken om constipatie te voorkomen, wat kan leiden tot een verzwakte bekkenbodem. Het verminderen van cafeïne en alcohol kan ook helpen om de bekkenbodem te versterken.

 Urineverlies tijdens lachen

Behandelingen voor urineverlies

Als de bovenstaande tips niet helpen bij het voorkomen van urineverlies, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Een arts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van urineverlies te verminderen, of kan een operatie aanbevelen om de bekkenbodem te versterken. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals incontinentieproducten en vaginale gewichten, die kunnen helpen bij het voorkomen van urineverlies.

Conclusie

Een verzwakte bekkenbodem kan leiden tot urineverlies en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de bekkenbodem te versterken en urineverlies te voorkomen, waaronder bekkenbodemoefeningen, het behouden van een gezond gewicht, het verminderen van overmatig hoesten en het volgen van een gezonde voeding. Als deze tips niet helpen, zijn er verschillende behandelingen en hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van urineverlies. Raadpleeg altijd een arts voor advies en behandeling.

Reactie plaatsen